Natuur in Brabant

Overnachten in de Peel? Onze accommodaties liggen in dit mooie landschap. Brabant staat bekend om haar mooie natuur. Hieronder vindt je enkele aanbevelingen voor uitjes in de natuur.

De Specht Handel

Sinds jaren vormt Natuur Centrum De Specht, gelegen in het pittoreske dorpje Handel in de gemeente Gemert-Bakel, een ideale plek om te genieten van de natuur die daar in al zijn schoonheid te bewonderen is.

Meer informatie
Tel. 0492 - 32 50 21

Vereniging voor Ekologische Leef- en Teeltwijze (VELT) Gemert

U wordt met tal van workshops wegwijs gemaakt omtrent het gebruik van kruiden. U kunt groepsgewijs of individueel van alles zelf leren maken: genezende zalf of olie, kruiden-douchegel en shampoo, kruidenazijn of een complete biologische maaltijd (lunch en diner) met kruiden en wilde planten. U kunt ook terecht voor rondleidingen.

Meer informatie
Tel. 06-23835181

Stippelberg natuurmonumenten

De omvang van de Stippelberg imponeert. Het is ongeveer 1.000 hectare; dat is bijna 2.000 voetbalvelden groot! In dit gebied vindt u rust en ruimte.

In het voorjaar overheersen frisgroene kleuren. In de herfst kleuren de bomen zachtgeel tot bordeauxrood. Mis de winter niet in Stippelberg. Vooral als het een keer heeft gesneeuwd, valt de stilte op. In het oosten is er prachtig zicht vanuit een uitkijktoren.

Meer informatie

Bedafse bergen

Natuurlijk mogen de Bedafse Bergen niet ontbreken in de rij van natuurgebieden rondom Uden. Immers, generaties Udenaren hebben hier een deel van hun vrije tijd doorgebracht.

Het gebied ligt ten westen van Uden, ongeveer in de driehoek Uden, Vorstenbosch, de Rakt, pal tegen de buurtschap Bedaf aan. Aan die buurtschap dankt het gebied zijn naam; Bedaf zou iets als “verder af, verder weg” betekenen. Het gebied is niet zo groot, je loopt er gemakkelijk in een paar uurtjes door heen.

Meer informatie

De Peel

Vakantiehuizen Versantvoort ligt aan de rand van een van de grootste natuurgebieden van Nederland namelijk de Brabantse en Limburgse peel

Er is maar één manier om de Pelen te verkennen en dat is met stevige, waterdichte wandelschoenen aan. Op de grens van Noord-Brabant en Limburg ligt een gebied zoals we nergens anders in Nederland kennen: Mariapeel, Deurnsche Peel en Nationaal Park Groote Peel vormen tezamen een indrukwekkend moeras. Hier laat het landschap zich lezen als een geschiedenisboek. Het overgrote deel van het veenmoeras werd door turfstekers afgegraven en als turf, als het goud van de Peel verkocht. De sporen van het turfsteken zijn nog overal aanwezig.

Ooit een ondoordringbaar moeras, nu een landschap van water, heidevelden, zandruggen, berken en open vlaktes begroeid met pijpenstrootje. Toen was het een plek waar je liever niet kwam, nu is het een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. De rust van de Groote Peel lokt meer dan honderd soorten broedvogels en ook trekvogels, zoals de trompetterende kraanvogel, strijken hier neer. Maar pas op, kijk niet alleen maar naar boven. Onder de bodem van veenmos gaat soms een flinke plas water schuil.